дом Историята ПОДРОБНИ ДЕТАЙЛИ

ПОДРОБНИ ДЕТАЙЛИ

2322

На 10.05.2016 г., преди обяд, фамилия Карадашки са “любезно поканени” от  Константин Генчев, Петър Кичеец и адв. Любомир Таков на среща във все още действащия офис на АРОН на ул. “Пимен Зографски” № 4 в София. На нея отиват Росен Карадашки заедно с двама приятели. Срещата е с цел рекет над Карадашки. По време на срещата на Карадашки са представени адв. Любомир Таков и Петър Кичеец и му е заявено директно, че човек по прякор “Брадатият” има интерес към магазина в Люлин.

По време на срещата Петър Кичеец, Любомир Таков и Константин Генчев повтарят настояването си семейство Карадашки да напуснат всички свързани дружества и в частност “Арон Груп” ООД, в което са концентрирани най-много активи. Иска се Росен Карадашки да преустанови действията си по събиране на дължимите му се суми. Предложението е той да получи плащане само и единствено на главницата по заема, но не веднага, а след като семейство Карадашки напусне фирмата.

Петър Кичеец и адв. Любомир Таков заявяват, че най-големия актив на “Арон Груп” ООД – магазинът в жк. “Люлин”, следва да бъде даден на “човека с брада”. Адв. Любомир Таков поставя условието това да стане в най-кратък срок, защото той може да контролира случващото се по образуваните проверки срещу Карадашки в  01 РУ – СДВР МВР, като в противен случай и при несъгласие с предложенията, разследванията ще продължат.

След приключване на срещата и на излизане от сградата на АРОН Росен Карадашки е спрян принудително от група полицаи с обяснението, че се извършва полицейска проверка. Тогава от сградата излиза и адв. Любомир Таков. Той казва на Карадашки, че следвало малко да постои с полицаите, които ще му помогнели да обмисли направените предложения, след което си тръгва. След като полицаите проверят самоличността на Росен Карадашки, те не му позволят да си тръгне повече от три часа. Без да е официално задържан, като въпреки това, е обискиран. За тези действия полицаите не са съставили протокол.

За да защити правата си, Росен Карадашки вика адвокатите си – Радослав Шулев и Десислава Ненова, както и други лица, които да бъдат свидетели на случващото се. Освен тях, на място идват и още униформени полицаи от 01 РУ СДВР МВР. Общия брой на присъстващите достига между 10 и 15 души.

Адв. Шулев настоява пред полицаите да не бъдат ограничавани правата на свободно придвижване на Росен Карадашки и същият да бъде пуснат, след като вече е проверена самоличността му и последният нито е задържан, нито е извършил някакво противообществено деяние, нито нарушава обществения ред и спокойствие, нито спрямо него се извършват каквито и да било други действия. В отговор един от полицаите връчва на адв. Шулев полицейско разпореждане да не възпрепятства извършването на полицейска дейност като Шулев е  предупреден, че ще бъде задържан. В тази ситуация Росен Карадашки е държан принудително 3 часа на улицата, заобиколен от полицаи за полицейска проверка с неустановено предназначение и предмет, като демонстративно е ограничено правото му на свободно придвижване и е третиран дискриминационнно .

Следващият инцидент е вече доста по-сериозен. На 11.11.2016 г. около 9.00 часа Росен Карадашки е с адвоката си Радослав Шулев в кантората на нотариус на ул. “Аксаков” в София. При излизането от сградата го посреща униформен полицай, който му казва, че е дошъл за него и Росен трябва да тръгне с него. Не се легитимира, не се представя по име, не казва по каква причина и къде иска да отведе Росен Карадашки. Заявява единствено, че Росен не е задържан, но му е наредено да го отведе.

Формален повод за тези действия на въпросния полицай няма. Карадашки отказва да тръгне с полиция и изисква от него да му връчи призовка или да му се каже ясно къде, по кое време, по какъв повод и в какво качество следва да се яви в полицията. Докато се опитва да си хване такси, полицаят вади пистолет и започва да крещи към Росен Карадашки “стой, не мърдай”. Освен постоянният тормоз на който са подложени той и семейството му, директните заплахи, които получава от Константин Генчев и новите желаещи да станат съдружници в АРОН, случката съвпада с отвличанията, реализирани от мними полицаи. Уплашен до смърт Карадашки побягва. Всичко се разиграва пред очите на адв. Радослав Шулев, също шокиран от видяното.

Когато Росен Карадашки вижда и други полицаи в униформа, разбира, че това действително са полицаи и спира да бяга. Тогава те се нахвърлят върху него и започват да го бият, изтезават и унижават, въпреки, че той не оказва никаква съпротива. Откарват го с патрулка, като по пътя го душат и го бият с палка, а когато пристигат в сградата на  01 РУ – СДВР на МВР в гр. София отново е бит, ритан и мачкан с кубинки на пода в районното. Оказва се, че искането да бъде доведен е на инспектор В. Минчев. Той го търсил за справка по поредна преписка (вх. № 225000 – 5162 / 2016г. по описа на 01 РУ – СДВР). По време на престоя си в 01 РУ Росен Карадашки е бит, не му е оказана медицинска помощ и не му е позволено да се свърже с адвоката си. След връчването на призовка е бил пуснат.

Росен Карадашки е в особено лошо здравословно състояние и подава жалба в Софийска Районна прокуратура.

И това не е краят на тази сага.

Една от преписките срещу Росен Карадашки е за изнудване и е по жалба от Константин Генчев. Сигналът е подаден отново в 01 РУ на СДВР и според него “изнудването” се е случило два дни след полицейския побой върху Росен Карадашки. Твърди се, че той бил искал от Генчев 20 000 лева. Това на фона на спечеленото от Карадашки дело за близо два милиона евро. Жалбата е подадена 6 месеца по-късно след събитието и очевидно цели продължаване на дългата верига от институционални действия, които се ползват за продължаващ тормоз и черна медийна кампания. Този път обаче вече е намерен начин този тормоз да ескалира в официално наказателно преследване.

Росен Карадашки за пореден път е извикан за разпити в 01 РУ на 16.05.2018 г. Той се явява с адвоката си, но вместо да го разпитват като свидетел, като какъвто е бил призован, му връчват обвинителен акт и заповед за задържане под стража.

След предварителното задържане от 72 часа съдът остава мярката за неотклонение непроменена с аргумента, че Росен може да се укрие и да извърши друго престъпление. Игнорира се напълно фактът, че в 18-те месеца, които делят извършването на предполагаемото деяние и задържането, Росен не се е укрил, нито е извършил друго престъпление. Следващото гледане на мярката за неотклонение е десет дни по-късно. Горната инстанция отхвърля частично мнението на първия съдия – няма да се укрие, но “може да извърши ново престъпление”. На 37-мия ден след задържането има трето гледане, което отново оставя Росен в ареста. На 44-я ден въззивният съд постановява, че няма опасност Карадашки да се укрие, а “интензитет на възможността да извърши ново престъпление” е намалял и съответно няма нужда към него да се прилага най-тежката мярка за неотклонение, която той изтърпява и го пуска под гаранция от 30 000 лева.  Делото е на етап внесен в съда от прокуратурата обвинителен акт. Предстои да се гледа в съда по същество.